MUHARREM İNCE VE MEMLEKET PARTİSİ

Neden Sayın İnce.. Neden yeni bir hareket peşinde koştunuz.. Neden yeni bir siyasi parti kurdunuz.. Neden bunlara gerek duydunuz.. Ortada ana muhalefet partisi varken, neden kendinizi ayrı bir noktada konumlandırdınız.. Fizikçisiniz.. Bir güçle mücadele edebilmenin tek yolunun, ona karşı yönde daha büyük bir kuvvet uygulamak olduğu ortada iken.. Mevcut kuvveti parçalara ayırmanın matematiği olabilir mi? Olamaz.. Sayın İnce.. Belki CHP yönetimi ile anlaşamıyor olabilirsiniz.. Ama siz CHP ilkelerinden vaz mı geçtiniz.. Geçti iseniz, sorun yok.. Geçmedi iseniz sorun var.. Diyebilirdiniz ki vatandaşa.. "Ben partiden ayrılsam da yolum ve fikrim belli..Oyum olması gerektiği gibi CHP yedir..Siz de oyunuzu CHP ye verin, vermeye devam edin.." Böyle diyebilirdiniz.. Daha doğru olmaz mıydı? Ama siz başka yola gittiniz.. Şimdi, seçim zamanı gelince oyların nasıl bölündüğüne hep beraber şahit olacağız.. Umarım bölünmez..

KÜTÜPHANE VE KAHVEHANE

Facebookta bir arkadaşım paylaşmış..
Yeni gördüm, vaziyet ortada..
Şimdi..
Rakamlardan hareket edersek, şöyle tespitler yapmak, bence mümkün görünüyor..
Güncel nüfuslara bağlı olarak, kolay gidelim diye, kütüphane-kahvehane sıralaması ve mekan başına kişi kriteri ile bakalım..
Ankara' da 125 bin kişiye 1 kütüphane, 262 kişiye ise 1 kahvehane 
İzmir' de 102 bin kişiye 1 kütüphane, 614 hişiye ise 1 kahvehane 
İstanbul' da 294 bin kişiye 1 kütüphane, 441 kişiye ise 1 kahvehane 
Türkiye' de  58 bin kişiye 1 kütüphane, 117 kişiye ise 1 kahvehane düşüyor..
Bir toplumda kahvehane sayısı eğer kütüphane sayısından fazla ise, toplum ve/veya ülke gelişmişliği bağlamında sıkıntı kaçınılmazdır..
Bu anlamda, her yerde olumsuz bir durumun söz konusu olduğu görülmektedir..
Ancak üç büyük ile bakıldığında İzmir' de bu dengenin biraz daha olumlu yönde olduğu görülebilmektedir..Düz mantıkla, İstanbul ve Ankara' ya oranla daha fazla kütüphaneye ulaşıldığı ve göreceli olarak daha az kahvehane imkanının bulunduğu söylenebilir..
Ülke genel verileri daha yüksek durmaktadır..
Nüfusun az ve şehir göçlerinin henüz başlamamış olduğu dönemlerde, yani daha ziyade ilk zamanlarda yapılmış kütüphanelere, sonrasında yenileri eklenmemiştir..
Yurdun sair noktalarından büyük şehirlere göç başladığında, ülke genelinde daha yüksek olan kütüphane oranının, nüfus göçü ve hızı nedeni ile büyük illerde daha düşük oranlara indiği söylenebilir..
Kahvehaneler için durum farklıdır..Her dönem yapılmıştır..Büyük illerde ise muhtemelen göç hızına yetişememiştir..
Şimdi..
Bu durum iktidarların da işine gelmektedir..Zira gelişmeler, toplum içinde olası kötü gidişatları sorgulayacak kimselerin kalmaması sonucuna götürecektir..
Eğitim imkanının olmadığı veya oldurtulmadığı yerlerde, sorgulama bilincinin de gelişemediği bilindiğine göre..Var olan ekonomik potansiyelden verim almak imkansız hale gelmektedir..
Paralar, dönem bazında hareketlilik sağlayan işlerde harcanıp tüketilmektedir..Geri dönüş sağlamayan bu yatırımlar sonrasında, yeni para kaynakları oluşturmak için ülke değerleri satılmaktadır..
Her satış sonrasında, para gelir kalemlerindeki azalış daha da artmakta ve bu durum, bir kısır döngü halini almaktadır..
İnsanlar işlerini kaybetmekte, iş bulanlar ise bu durumu çok şükür mantığı ile, sorgulamadan geçmektedir..
Böyle olunca tarım yoksa bile yollarımız var diyen bir topluma dönüş, kaçınılmaz olmaktadır..
Biten tarım, hayvancılık küçük sanayi gibi kalemler toparlanamaz ise dışa bağımlılık ve borç sarmalından çıkılması mümkün görünmemektedir..
Ne tuhaftır ki, yazdıklarıma evet diyecek insanların iyi eğitimli olması da gerekmektedir..Eğitimi az olanlardan zaten, kalayı yiyeceğim de bellidir..
Şu halde vaziyeti toparlamanın yolu, üretimi canlandırmaktan geçeceğine göre, bunun için yaşananları idrak edebilmeye, idrak edebilmek için de eğitime ihtiyaç var..
Özet..
Demekki..
Kitap, hakikaten bir zenginliktir..